Et spørsmål om design?

En debatt som aldri ender

Mange debatter har rast opp gjennom årene om hvem som er best av PC og Mac. Det er et ganske generelt spørsmål, siden alle dataer regnes som PC-er, til og med Mac-en. Debatten som refereres til handler derimot ofte om Mac opp mot PC-er som Intel, Toshiba og andre populære merker. Den handler også ofte om operativsystemene Windows mot iOS. Debatten har pågått i flere tiår nå, helt siden disse gikk i tottene på hverandre som de to største. Det har ført til at Mac og PC har blitt to vidt forskjellige begreper, tross at Mac-en altså er en PC i teorien. Spørsmålet er derimot hvorfor de har blitt så differensierte?

Handler det om utseende?

Ser en på det rent tekniske er det selvfølgelig forskjeller, men det som fort kan være enda mer interessant er designet og merkevaren. Her har uten tvil Mac-en en mye større eksklusivitet. Det blir ofte argumentert for at Mac-brukere kun kjøper deres produkter grunnet eple-logoen, og selv om det selvfølgelig er en overdrivelse, så er det ikke nødvendigvis så langt unna sannheten. Det tekniske kan argumenteres frem og tilbake, men en ting som ikke kan sies noe på er at Mac uten tvil er et bedre varemerke. Når en tenker på en Mac kommer det øyeblikkelig assosiasjoner til stilrent design.

Steve Jobs sin manøver

På slutten av 90-tallet og inn mot årtusenskiftet, så gjorde Steve Jobs en spennende manøver. Han satte Apple på kartet med en ide om at de skulle ha et stilrent, men allikevel simpelt design. Dette skulle bli et eksempel til etterfølge, for den dag i dag er det trenden i nærmest alle markeder. Forbrukerne elsker Mac-en sine rene og pene linjer, så vel som enkle design. Allikevel er den iøyenfallende og flott å se på. Med alt dette i minnet kan det fort argumenteres for at forskjellen ligger i designet først og fremst.